UA-138783408-1
Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ilmalämpöpumppu - ilmasta lämpöä.

 

Ilmalämpöpumpulla voidaan ottaa ilmasta lämpöä ja siirtää sitä sisäilmaan, mutta ihan ilmaista se ei ole. Hyvin edullista ja kannattavaa kylläkin.

VTT tuki vuonna 2016 ilmalämpöpumppuja Suomen oloissa. Tutkimuksen mukaan yksi ilmalämpöpumppu voi kattaa kodin lämmöntarpeesta jopa 40-60%. Kahdella ilmalämpöpumpulla voidaan kattaa kaksikerroksisessa talossa kattaa lämmöntarpeesta jopa 90%. Talon kokonaisenergiankulutuksesta omakotitalon lämmitykseen tarvittava energiamäärä on tyypillisesti noin puolet vuosikulutuksesta.

Ilmalämpöpumppu sopii parhaiten taloon, jossa on suora sähkölämmitys ja avara pohjaratkaisu. Rahallista hyötyä saatiin VTT:n tutkimuksen mukaan myös taloissa, joissa on uusimista kaipaava öljylämmitys.

Kesällä ilmalämpöpumppua voidaan käyttää jäähdytykseen, mikä lisää asumismukavuutta.

Linkki VTT:n mediatiedoitteeseen.

 

Ilmalämpöpumpun sijoitus

Ennen ilmalämpöpumpun hankkimista on hyvä miettiä sen asennuspaikkaa. Alan ammattilainen voi auttaa tässä, mutta seuraavassa on joitain seikkoja mitä on hyvä miettiä.

  1.  Sisäyksikön tulisi olla sijoitettu paikkaan josta lämpö tai kylmä pääsee jakutumaan koko taloon.
  2. Sisäyksikköä ei ole hyvä sijoittaa makuuhuoneeseen, koska sen ääni voi häiritä yöaikaan.
  3. Sisäyksikköä ei ole hyvä sijoittaa olohuoneen sohvan yläpuolelle, koska siitä voi seurata vedon tunnetta.
  4. Sisäyksikköä pitää päästä aika-ajoin huoltamaan, suodattimet täytyy imuroida, joten sitä ei kannata sijoittaa hankalaan paikkaan.
  5. Sisäyksiköstä tulee jäähdytyskäytössä kondensiovettä ja se tulee johtaa seinän läpiviennin kautta ulos tai sisällä viemäriin.
  6. Ulkoyksikköä ei kannata asentaa makuuhuoneen ulkopuolelle ulkoseinään, koska sen ääni voi häiritä.
  7. Ulkoyksikkö kannattaa yleensä sijoittaa maatelineelle, koska silloin ulkoyksikön äänet eivät kantaudu sisälle. Maateline voidaan asentaa pihakiveyksen, parvekkeen tai terassin päälle.
  8. Talviaikaan ulkoyksikön alle kerääntyy sulatustoiminnoista syntyvää vettä. Tämä vesi jäätyy ja voi haitata, jos se on kulkuteillä tai jos se kerääntyy perustuksen viereen. Tätä haittaa voi pienentää ja estää käyttämällä sulatuskaukaloita, joista vesi johdetaan kauemmaksi sadevesiviemäriin tai maahan tehtyyn kivipesään. 

Asennan monen eri merkin ilmalämpöpumppuja ja kauttani voi hankkia esim. Cooper&Hunter, Panasonic, Midea ilmalämpöpumppuja.

Minulla on E3 luokan kylmäainelupa ilmalämpöpumppujen asennuksiin

 

Tarjous elokuussa 2019 Cooper ja Hunter Arctic S09FTXLA-NG  hinta asennettuna Imatran alueella  1320 euroa tai  S12FTXLA-NG 1400 euroa

 

Cooper&HunterCooper&Hunter

 

Perusasennuspaketti

 

Hinta-laatusuhteeltaan erinomainen ilmalämpöpumppu.

 

R32 kylmäaine

 

Erittäin hiljainen ääni

 

8c ylläpitolämpötila

 

wifi ohjausmahdollisuus

 

Älykäs sulatus. Suunniteltu pohjoismaisiin olosuhteisiin.

 

Malli S12  Jäähdytysteho 3,5kW  EER 4,38 lämmitys 3,67 kW COP 4,65

 

Malli S09 Jäähdytysteho 2,7kW EER 4,41

lämmitys 2,8 kW COP 4,59